Unge fra hele verden vil gå på den internationale linje.
De studerende fra Grenaa Gymnasiums internationale linje har hver sin knappenål på verdenskortet. Foto: Rasmus Kier Fruerlund.
Skrevet af Rasmus Kier Fruerlund
Mange ser måske ikke Grenaa som en studieby, men alligevel er det et sted, som mange internationale studerende vælger at gå i gymnasiet. Trods internationale skoler i større byer som f.eks. Viborg, oplever den østjyske havneby vild fremgang i antallet af ansøgere, der kommer fra mange forskellige steder rundt omkring i verden – faktisk mere end 60 forskellige lande. Alt fra Australien til Alaska i USA.
Variation og frihed tiltrækker de studerende
Én af dem, der går IB-linjen på Grenaa Gymnasium, er Stanislaw Kozikowski fra Polen. Han er nu i gang med det tredje og sidste år af uddannelsen, og fortæller om, hvad der gør Grenaa så attraktiv en destination for de internationale studerende.
”Fordi det er en kostskole, lever vi på campus, hvilket giver os mere plads og frihed, end hvis man f.eks. valgte internationale skoler i de større byer. Det tror jeg er vigtigt, når man flytter til et nyt land”, lyder det fra Stanislaw Kozikowski.
Ydermere forklarer han, hvad der var én af årsagerne til, at han valgte Grenaa Gymnasium dengang – taget i betragtning af de andre mulige internationale skoler i landet.
”Skolen her har en stor variation af fag, hvilket mange andre skoler ikke har, og det var en af de ting, der fik mig til at vælge Grenaa Gymnasium”, fortæller han.
Siden 2021 er antallet af elever på Grenaa Gymnasiums internationale linje, International Baccalaureate (IB), steget fra 167 til 258. Dette er en stigning på over 35 pct, hvilket er væsentlig højere end de andre skoler i landet med samme internationale linje.
Så hvad er det, der gør Grenaa Gymnasium så interessant for internationale studerende?
Samhørighed og erfaring er nogle af nøglerne
Ifølge rektor på gymnasiet, Helene Bendorff Kristensen, kan der være en forklaring på den positive udvikling de seneste år, og hvilke af skolens tiltag der har givet pote.
”Vi har været meget bevidste om at lave en blanding af nationaliteter, så vi kan få så bredt et internationalt miljø som muligt, og det er vi så lykkedes med”, lyder det fra Helene Bendorff Kristensen.
Hun nævner også, at det er en længerevarende proces, som kræver tålmodighed, hvis man vil opnå denne positive udvikling. For netop erfaring er vigtigt for hele tiden at tiltrække flere studerende.
”Vi har ret stor IB-erfaring i både ledelsen og lærerstaben, så vi ved godt, hvilken slags uddannelse vi prøver at håndtere”, fortæller hun med et smil på læben.
Der er ikke plads til flere
Fordi de seneste år er gået så godt på den internationale uddannelse på gymnasiet, oplever man nu at have nået klimakset.
”Vi er nok nået derhen, hvor vi har det maksimale antal elever på IB. Vi er jo både et internationalt og et lokalt gymnasium, så der skal jo være en god balance mellem antallet af internationale og lokale elever”, siger Helene.
Hun fortæller desuden, at man afviser næsten halvdelen af alle ansøgere hvert år bl.a. på grund af pladsmangel. Derfor henviser de dem til IB-uddannelsen i Nyborg, som Grenaa Gymnasium har et godt forhold til.
”Der er desværre ikke så mange luksusproblemer i danske gymnasier, så det er dejligt at have et”, fortæller hun.
Læs mere om den internationale linje, IB, på https://grenaa-gym.dk/.